Beneficiile muzicii pentru dezvoltarea copiilor

Spread the love

Muzica aduce o multime de avantaje in cresterea copiilor, motiv pentru care iti dezvaluim mai jos importanta muzicii in viata acestora.

Bebelusul are capacitatea de a percepe sunetele inca din a 16-a saptamana de sarcina, iar din acest motiv medicii recomanda comunicarea inca din perioada intrauterina intre viitoare mamica si fat. Bebelusii reactioneaza la un anumit tip de muzica, pe unii ii linistesc melodiile clasice, in timp ce pe altii ii agita melodiile ritmate. Simtul ritmic este dezvoltat inca din primele zile de viata ale bebelusului, tocmai din acest motiv se incearca introducerea muzicii din primele luni de viata. Asadar, iata cateva dintre beneficiile muzicii in viata unui bebelus.

Muzica il relaxeaza pe cel mic

Odata nascut, bebelusul aude mult mai bine sunetele din jur si este mai liber sa reactioneze la diferite melodii. Din acest motiv au fost create carusele de leganat sau patutul cu un sistem muzical incorporat. Sunetele din natura ori melodiile linistititoare ii relaxeaza si le induce bebelusilor o stare de somnolenta. Dupa ce mai creste putin, muzica il poate invata pe copil sa isi tempereze emotiile prin care trece.

Muzica stimuleaza functiile creierului

In urma studiilor efectuate de catre cercetatori, s-a constatat faptul ca bebelusii care asculta muzica sunt mai activi si asimileaza mai usor informatiile pe masura ce cresc. Muzica le poate antrena creierul si totodata ii poate ajuta sa se concentreze mai usor. Din acest motiv, specialistii considera ca prescolarii si elevii care au ascultat muzica in copilarie au performante scolare mai ridicate.

Muzica le creste increderea in sine copiilor

Imediat cum a mai crescut, daca cel mic invata sa cante la un instrument muzical, acest lucru il va ajuta sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. Mai multi psihologi sunt de parere ca micutii cu un comportament introvertit ar trebui sa invete sa cante la un instrument sau chiar intr-un cor muzical.

Muzica dezvolta vocabularul copilului

Copiii isi dezvolta limbajul prin muzica, deoarece inca din primele luni de viata aud diferite cuvinte si sunete pe care ulterior invata sa le pronunte singuri. Muzica le ofera copiilor posibilitatea de a intra in contact cu diverse cuvinte, invata cuvinte noi pe care le memoreaza si le refolosesc.

Muzica ii disciplineaza pe copii

Copiii care asculta muzica ori invata sa cante la un instrument muzical sunt mai rabdatori si mai grijulii, deoarece au nevoie de timp sa invete un cantecel cu instrumentul lor. Asadar, pentru a-i invata pe copii sa fie disciplinati, atenti si rabdatori, obisnuieste-i sa asculte muzica de la o varsta frageda. Asadar, muzica poate aduce si o serie de beneficii in dezvoltarea emotionala si psihica a copilului, dar si in dezvoltarea sociala.

Vezi toate articolele din categoria casti audio copii