Despre reptile – Informatii, Poze & Curiozitati

Spread the love

Despre reptile – Informatii, Poze & Curiozitati despre cele mai populare dar si cele mai ciudate reptile

Reptilele sunt vertebrate care respira aer, acoperite cu o piele speciala formata din solzi, placi osoase sau o combinatie a celor doua.

Reptilele includ crocodili, serpi, soparle si broaste testoase. Toate acestea in mod regulat isi schimba stratul exterior al pielii lor. Metabolismul reptilelor depinde de temperatura mediului ambiant in care acestea traiesc.

Caracteristici generale reptile

Spre deosebire de pasari si mamifere, reptilele nu mentin o temperatura interna constanta a corpului. Fara blanuri sau pene pentru izolare, nu pot sa se incalzeasca intr-o zi rece si fara glande sudoripare sau abilitatea de a gafai, nu se pot raci pe timpul zilelor calduroase. In schimb, ele se deplaseaza si stau in soare sau in umbra, dupa cum este necesar. In timpul perioadelor mai racoroase ale anului, ele devin inactive. Din cauza metabolismului lent si a comportamentului calduros, reptilele au sange rece.

Reptilele nu formeaza un grup evolutiv distinct, asa cum fac pasarile si mamiferele. Mai degraba, Clasa Reptilia este formata din patru ordine care sunt foarte diferite intre ele. De exemplu, soparlele sunt mai strans legate de pasari decat de testoase! Drept urmare, reptilele sunt la fel de usor definite de ceea ce nu sunt si de ceea ce sunt.

Clasificare reptile

Astazi, oamenii de stiintaclasifica reptilele in patru grupe mari cunoscute ca „ordine”. Aceste patru ordine ale reptilelor sunt:

1. Chrocodilia – crocodilii, aligatorii si caimanii

2. Squamata – soparle si serpi

3.  Testudines – testoase, aproximativ 300 de specii

4. Sphenodontia – tuatara din Noua Zeelanda: 2 specii

Spre deosebire de mamifere si pasari, reptilele nu au nici blana, nici pene, ci solzi. Reptilele nu pot fi confundate cu amfibienii, deoarece reptilele au pielea uscata, rezistenta la apa si oua, precum si fertilizarea interna si sisteme circulatorii, respiratorii, excretorii si nervoase mai avansate.

Reptilele au evoluat din amfibieni labirintodont acum 300 de milioane de ani. Succesul acestui grup de vertebrate terestre se datoreaza, in mare parte, evolutiei oualor coajate cu galbenus mare, in care embrionul are o sursa de apa independenta. Acest avans, precum si dezvoltarea fertilizarii interne, au permis reptilelor sa fie primele vertebre care sa-si stranga legaturile cu apa.

Acestea radiau prin peisaj, diversificandu-se rapid si devenind forma de viata dominanta pe planeta in timpul erei mezozoice, altfel cunoscuta sub numele de varsta reptilelor. Cateva lucruri de remarcat:

  • toate vertebrele au evoluat dintr-un stramos amfibian care se credea a fi un labirintodont
  • amfibienii s-au abatut de la celelalte vertebre foarte devreme.
  • testoase, crocodili si dinozauri au aparut inaintea celorlalte taxone vertebrate.
  • dinozaurii, pasarile, crocodilii si serpii sunt mai strans legati unul de celalalt decat de testoase sau mamifere.

Reproducerea la reptile

Reproducerea reptilelor depinde de asemenea si de temperatura. Numai serpii boa si pythonii dau nastere la pui vii. Celelalte specii de reptile isi depun ouale simplu intr-un cuib si apoi pleaca, il pararesc. Incubatia dureaza de la zile pana la cateva luni. Temperatura solului este critica in aceasta perioada: determina numarul de pui care vor fi masculi sau femele. Reptilele tinere pot sa alunece, sa mearga si sa inoate in doar cateva ore de la nastere. Reptilele au aparut mai intai in registrul fosilelor acum 315 milioane de ani si erau animalele dominante in timpul epocii mezozoice, care a durat 270 de milioane de ani pana la disparitia dinozaurilor.

In timp ce procesul de copulare si depunerea oualor difera usor intre reptile, acestea impartasesc capacitatea de a produce un ou coajat cu galbenus mare. Aceasta inovatie evolutiva le-a permis sa domine peisajul terestru timp de 100 de milioane de ani. Unele soparlele si serpii au avansat un pas mai departe, evoluand capacitatea de a-si pastra ouale interne pana cand au eclozat si au dat nastere unor tineri complet dezvoltati (aceasta se numeste vivipara).

Majoritatea reptilelor depun insa oua care au cochilii din piele rezistente la uscare. In interior, amnitia inglobeaza embrionul intr-un mediu protejat, umed, in care hrana este furnizata de sacul cu galbenus, iar deseurile metabolice sunt stocate de alantois. Ingrijirea parintilor este foarte rara la reptile. In majoritatea speciilor, tinerii sunt independenti din momentul in care au eclozat.